Walka z alergią na gluten nie musi być przegrana

Avatar of user Jude Infantini
Jude Infantini
@judowoodo


Jude Infantini z Unsplash
Avatar of user Jude Infantini Jude Infantini @judowoodo Jude Infantini z Unsplash

Uczulenie na gluten to jeden z tych rodzajów alergii, z którym spotykamy się ostatnio najczęściej. Jego objawy są też jednymi z najtrudniejszych do wyeliminowania ze względu na fakt obecności tego składnika w większości pokarmów. Nie warto jednak dać się zwariować i ulegać modzie na sposób żywienia, w którym się go unika. Jeśli chcesz wiedzieć, komu jest potrzebna i jak powinna wyglądać dieta bezglutenowa przeczytaj artykuł do końca.

Dlaczego uczulenie na gluten jest tak uciążliwe?

Alergia na gluten jest szczególnym rodzajem, ponieważ trudno jest ją wyleczyć. Wynika to z faktu, że gluten sam w sobie występuje w bardzo wielu produktach spożywczych, a uczulenia leczymy głównie metodą eliminacji ich z jadłospisu. Dlatego też próby uniknięcia reakcji alergicznych w tym względzie często kończą się fiaskiem, gdyż wymaga to bardzo dużej wiedzy i kompetencji. Warto więc skorzystać w tym zakresie z pomocy specjalistów – alergologa i dietetyka.

Po co alergolog i dietetyk?

Specjalista z tej dziedziny stwierdzić może czy występuje u Ciebie alergia na gluten i jak daleko jest ona posunięta. Tylko on po kompleksowych badaniach i testach wykrywających uczulenia, jest w stanie stwierdzić czy doskwiera nam już celiakia czy może problem nie jest aż tak zaawansowany.

Dietetyk z kolei jest człowiekiem, który może przygotować Ci do nowego stylu życia. Funkcjonowanie z alergią na gluten może być uciążliwe, a specjalista jest po to, by wskazać zbilansowaną dietę bezglutenową, zapewniającą odpowiednią ilość składników odżywczych oraz makro i mikroelementów. Dodatkowo zapozna Cię z produktami, które nie będą Ci szkodzić. Zobacz tutaj ofertę na produkty bezglutenowe.

Celiakia – czy zupełne wykluczenie glutenu to konieczność?

Szczególnym typem jeśli chodzi o uczulenie na gluten jest celiakia. Jest to najbardziej zaawansowany typ, który kwalifikuje się już jako choroba. Wymaga on bezwzględnego wyeliminowania glutenu w każdej możliwej formie, gdyż reakcje wywołane po jego obecności w organizmie są niebezpieczne nie tylko dla zdrowia, ale także dla życia.

Szczególnie niebezpieczna jest ona u dzieci. Dlatego jeśli zostanie zdiagnozowana u Twojego dziecka warto zadbać o wizytę do specjalisty od żywienia w jednostkach chorobowych, który dobierze specjalny plan żywieniowy zawierający produkty bezglutenowe dla dzieci. Jest to ważne, ponieważ wykluczenie tego składnika zapewnia, m.in.:

  • Zachowanie dobrego, ogólnego samopoczucia fizycznego
  • Zniwelowanie dolegliwości skórnych
  • Pozytywny wpływ na nastrój
  • Lepsze funkcjonowanie w zakresie koncentracji i procesów myślowych oraz pamięciowych

Nie zapominaj, że…

niektóre osoby zwyczajnie źle reagują na obecność glutenu w organizmie, chociaż nie są chore na celiakię ani nie doskwiera im szczególna alergia, która mogłaby zagrażać poważnie zdrowiu. Oczywiście samodzielne próby diagnozy i odstawiania tego składnika pokarmowego warto pominąć i, w przypadku podejrzeń o złe tolerowanie glutenu, zgłosić się do lekarza, który stwierdzi czy faktycznie jest on winowajcą czy za złe samopoczucie odpowiada co innego. Miej na uwadze, że gluten sam w sobie nie jest zły, natomiast często okazuje się być alergizujący, dlatego warto zbadać jego wpływ na nasz organizm.

*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: