Życie bez glutenu

Rodzaje mąk bezglutenowych

Rodzaje mąk bezglutenowych
Kupowanie mąki jest prostym zadaniem, gdy możesz użyć mąki uniwersalnej, ale jeśli musi to być ta pozbawiona glutenu, wybór odpowiedniej staje się nieco bardziej skomplikowany. Rodzaje mąk bezglutenowych – zrozumienie zasad ma tu znaczenie.

Kupowanie mąki jest prostym zadaniem, gdy możesz użyć mąki uniwersalnej, ale jeśli musi to być ta pozbawiona glutenu, wybór odpowiedniej staje się nieco bardziej skomplikowany.

Rodzaje mąk bezglutenowych – zrozumienie zasad ma tu znaczenie

Istnieje wiele rodzajów mąki bezglutenowej, a jeśli chodzi o ich używanie, tutaj zmieniają się wszystkie zwykłe zasady. Dlatego przygotowaliśmy najpopularniejsze rodzaje mąk bezglutenowych – opisane w niniejszym poradniku. Oczywiście nie musi to być konkretnie mąka jaglana czy inna, bowiem można kupić bezglutenową uniwersalną mieszankę mąki – w sklepach dostępne są naprawdę świetne mieszanki. Jednak podstawowa wiedza na temat rodzajów jest niezbędna, gdy chce się podejmować rozważną i świadomą decyzję. Jeśli jednak zastanawiasz się nad eksperymentowaniem z różnymi mąkami bezglutenowymi lub zastanawiasz się, jakie są między nimi różnice, to ten poradnik jest dla Ciebie. Niektóre mąki zawierają więcej białka niż inne, a niektóre nie zawierają ziaren lub orzechów. Wiele z nich najlepiej stosować w niektórych rodzajach przepisów. Magazynowanie każdego rodzaju mąki bezglutenowej może być drogie, więc dobrze jest wiedzieć, której z nich naprawdę potrzebujesz, w zależności od tego, co pichcisz. Poniżej krótki wykaz najpopularniejszych rodzajów bezglutenowych mąk, które można łatwo znaleźć, wraz z krótkim opisem do czego najlepiej się nadają.

Mąka migdałowa

Mąka migdałowa (zwana także mączką migdałową) jest wytwarzana z drobno zmielonych blanszowanych migdałów. Ponieważ jest wykonana z orzechów, nie zawiera ziarna. Mąka migdałowa ma niską zawartość węglowodanów, wysoką zawartość błonnika i wysoką zawartość białka. Zawiera również wiele witamin i minerałów, w tym żelazo, magnez, wapń, potas i witaminę E. Mąka migdałowa jest przydatna we wszystkich rodzajach przepisów, zarówno słodkich, jak i pikantnych. Idealnie nadaje się, gdy chcesz upiec domowe ciasteczka z masłem orzechowym.

Mąka amarantusowa

Jeśli chodzi o rodzaje mąk bezglutenowych: amarantowa jest bardzo popularna. Mąka z amarantu jest wytwarzana z nasion rośliny amarantusa. Mimo iż jest zrobiona z nasion i dlatego nie zawiera ziarna, amarant jest nazywany starożytnym ziarnem. Ta mąka ma wysoką zawartość białka, a także żelaza, witamin z grupy B, potasu, wapnia i magnezu. Mąka amarantowa ma orzechowy smak, więc jest doskonałym wyborem do babeczek, ciastek, pieczywa – tworzy delikatne wypieki.

Mąka ryżowa

Brązowa mąka ryżowa jest mielona z brązowego ryżu, więc jest gęstsza niż biała mąka ryżowa i zawiera białko i błonnik. Mąka z brązowego ryżu ma orzechowy smak, a ponieważ jest ciężka, najlepiej działa w połączeniu z innymi mąkami. Może być stosowany zarówno w słodkich, jak i pikantnych przepisach.

Mąka jaglana

Mąka jaglana pochodzi z nasion prosa, które pochodzą z rodziny traw. Jest bardzo populara. Mąka jaglana jest bezglutenowa – zawiera białka, żelazo, wapń i witaminy. Ma lekki, orzechowy smak i jest niezwykle wszechstronna, dobrze współpracuje z innymi mąkami we wszystkich przepisach: od śniadania do deseru. Mąkę jaglaną można również wykorzystać, jako zagęszczasz do zup i gulaszu.