Życie bez glutenu

Moda na kuchnię bez glutenu

Chociaż na nietolerancję glutenu cierpi tylko kilka procent społeczeństwa, o wiele więcej osób stara się go unikać. W USA przybrało to skalę ogromną i aż jedna trzecia Amerykanów stara się korzystać wyłącznie z żywności bezglutenowej.

Moda ta upowszechnia się również w Polsce. Niestety jak to zwykle z modami bywa, większość osób zmieniających radykalnie sposób odżywiania, robi to samodzielnie. Niestety eliminując całkowicie z diety produkty zawierające gluten, pozbawiamy się wielu składników odżywczych.

Argumentem za przejściem na dietę bezglutenową często jest chęć schudnięcia. Eliminując gluten z pożywienia faktycznie możemy zrzucić zbędne kilogramy. Dzieje się to dlatego, że produkty bogate w gluten podwyższają poziom insuliny we krwi. Zwiększony jej poziom sprawia, że w krwi znajduje się mniej cukru, przez co ciągle czujemy się głodni i sięgamy po różnego rodzaju przekąski, głównie słodkie. Jeżeli przejściu na dietę bezglutenową nie będzie towarzyszyć obniżenie bilansu kalorycznego, to z pewnością nie schudniemy.

Nie zaleca się stosowania diety bezglutenowej u dzieci, które nie są chore na celiakię, gdyż dieta bezglutenowa jest trudniejsza do zbilansowania. Może to wpływać na tempo wzrostu dziecka. Dorośli eliminujący całkowicie gluten z diety, również powinni dbać o jej urozmaicenie. Najlepiej okresowo wykonywać badania kontrolne oraz pozostawać pod opieką lekarza.