Kultowe włoskie słodycze – dobre nie tylko od święta

Kultowe włoskie słodycze – dobre nie tylko od święta

Słodycze to coś, czemu nie potrafią się oprzeć nie tylko dzieci, ale i dorośli. Mimo że panuje moda na zdrowe jedzenie, nie oznacza to, że mamy całkowicie zrezygnować z przyjemności, jaką zapewnia nam odrobina słodkości. Ważne, żeby wybór słodyczy był przemyślany. Włoskie słodycze to jedna z opcji, na którą warto się skusić.

  1. Włoskie słodycze – naturalne składniki.
  2. Baza do własnych deserów.
  3. Włoskie słodycze – bez oleju palmowego, konserwantów i sztucznych barwników.

Chęć na coś słodkiego jest czymś naturalnym. Po zjedzeniu przepysznego deseru wydzielają się endorfiny, czyli hormony szczęścia. Poza tym słodkości to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia, na przykład w towarzystwie espresso czy też wyśmienity pomysł na deser. W dobie bycia fit, różnych alergii pokarmowych i uważaniu na to, co się je, warto postawić na słodycze renomowane, do których produkcji nie są używane szkodliwe sztuczne składniki. Do takich należą właśnie włoskie słodkości. Umilą nam one świąteczne chwile, mogą być doskonałym prezentem, ale warto pamiętać o nich także na co dzień. W końcu, jeśli „grzeszyć”, to w jak najlepszym stylu i z jak najmniejszymi skutkami ubocznymi. Dolce vita w końcu zobowiązuje!

Włoskie słodycze – naturalne składniki

Włoskie słodycze to renoma sama w sobie. Powszechnie znany jest wysublimowany gust kulinarny Włochów i ich zamiłowanie do produktów najwyższej klasy. Tym też charakteryzują się włoskie słodycze. Niektóre z nich, takie jak na przykład smakowite baby czy czekoladowe tarty, zdążyły już zyskać miano kultowych. I to nie tylko ze względu na to, jaką rozkosz zapewniają podniebieniu, ale także dzięki użytym naturalnym składnikom. Włoskie słodycze to często brak cukru, a jeśli jest on używany, to przeważnie w postaci zdrowego cukru trzcinowego – mniej kalorycznego niż biały cukier – nierafinowanego dostarczającego organizmowi niewielkie ilości wapnia, potasu, magnezu czy żelaza, czego nie zapewnia cukier biały stosowany w większości słodyczy. Włoskie słodycze to także świeże drożdże oraz świeże jaja z ekologicznych gospodarstw.

Baza do własnych deserów

Okres świąt to także czas kulinarnej przygody. Przygotowane własnoręcznie desery pozwolą umilić świąteczny czas. Włoskie słodycze możemy też wykorzystać do przygotowywania własnych potraw także na co dzień. Na przykład szeroka gama naturalnych kremów czekoladowych czy też orzechowych pozwoli nam przygotować na szybko smaczne naleśniki czy też tartę – do zrobienia spodu tej ostatniej można użyć oryginalnych o naturalnym składzie herbatników (swoją drogą nadadzą się one także jako spód do sernika na zimno). Chrupiące włoskie ciasteczka o różnych smakach znakomicie sprawdzą się jako dodatek do kawy także wtedy, gdy zjawią się niezapowiedziani goście. A jeśli nie – zawsze możemy w dobrym i zdrowym stylu rozpieszczać sami siebie. Chwile zapomnienia przy słodyczach najwyższej klasy potrafią przenieść nas myślami daleko od codziennych trosk i z nową energią podejść do kolejnych wyzwań.

Włoskie słodycze – bez oleju palmowego, konserwantów i sztucznych barwników

Olej palmowy jest używany do produkcji większości słodyczy. Niestety. A to dlatego, że jest on źródłem tłuszczów trans, czyli takich, które nie są korzystne dla naszego zdrowia – między innymi przyczyniają się do otyłości. Poza tym pozyskiwanie oleju palmowego wpływa destrukcyjnie na środowisko – w tym celu są wycinane lasy tropikalne w Malezji i Indonezji. W wyniku takich czynności wiele gatunków zwierząt traci swoje siedliska, a w związku z tym – wymiera. Co ważne, włoskie słodycze są wytwarzane bez użycia oleju palmowego. Na szczęście próżno też tam szukać sztucznych konserwantów, które mają wzmocnić smak czy zapach produktu.

Jeśli chcemy zafundować sobie zdrowe słodkie święta, sprawić komuś smaczny prezent czy rozkoszować się gamą smaków prosto z Italii, warto postawić na Słodycze w Spiżarnia Schronisko Smaków.

*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: