Kukurydza w diecie chorych na celiakię

Niewiele osób wie, że kukurydza jest całkowicie bezpieczna dla osób prowadzących dietę bezglutenową.

Kukurydza jest produktem z natury bezglutenowym jak ryż, ziemniaki, gryka czy proso. Spokojnie mogą ją wprowadzić do diety osoby cierpiące na celiakie. Należy jednak uważać w przypadku mąki kukurydzianej. W teorii nie powinna zawierać szkodliwego glutenu, jednak może się tam znaleźć podczas procesu produkcji.

Kukurydza może być składnikiem wielu wspaniałych potraw. Można dodawać ja do zapiekanek, sałatek, stosować jako urozmaicenie kanapki. Z kukurydzy przyrządza się sycącą zupę. Mąka kukurydziana może zastąpić tę tradycyjną i w połączeniu z innymi, bezpiecznymi składnikami tworzyć naleśniki, placki, a nawet ciasta. Znaną na całym świecie smaczną przekąską z kukurydzy jest popcorn.

Kukurydza ma też inne zalety. Jest bogata w witaminy z grupy B, zawiera w sobie również fosfor i żelazo. Oprócz tego dostarcza organizmowi przeciwutleniaczy, które chronią przed występowaniem nowotworów.

Zapraszamy do współpracy!

Biuro
ul. Żniwna 3, 45-763 Opole Tel: 789 457 741
© Copyright Bez glutenu 2020