Jak żyć z celiakią w Polsce?

Osoby, ktore zmagają się z celiakią napotykają na różne trudności. Niestety, niewielu Polaków dysponuje stosowną wiedzą. Ludzie nie wiedzą, jakie produkty spożywcze zawierają gluten.

Chorzy na celiakię często nie mogą spożywać posiłków w lokalach gastronomicznych. Zdarza się, iż pracownicy restauracji nie są w stanie podać składu serwowanych potraw. Choć mięso nie zawiera glutenu, konsumpcja gotowych kotletów jest obciążona wysokim ryzykiem. Szefowie kuchni często obtaczają kotlety w mące pszennej. W lokalach gastronomicznych raczej nie znajdziemy pierogów ulepionych z mąki bezglutenowej czy ryżowego spaghetti.

W lokalach gastronomicznych chorzy na celiakię mogą spożywać sałatki owocowe i warzywne pod warunkiem, że te ostatnie nie zostały polane sosem zagęszczonym mąką. O ile dorośli często mają świadomość ryzyka, o tyle dzieci często nieświadomie spożywają gluten. Większość z nich nie zdaje sobie sprawy, że apetyczny kotlet serwowany przez szkolną stołówkę, został obtoczony w mące pszennej. Pracownicy lokali gastronomicznych często lekceważą prośby klientów, co może odbić się negatywnie na zdrowiu konsumentów. Życie chorych na celiakię nie jest proste. Nasze społeczeństwo wciąż dysponuje niewielką wiedzą nt. tej groźnej choroby.

Zapraszamy do współpracy!

Biuro
ul. Żniwna 3, 45-763 Opole Tel: 789 457 741
© Copyright Bez glutenu 2020