Gluten, magiczny składnik wielu dań

Gluten jest jednym ze składników pokarmowych, który okrył się niechlubną sławą z powodu dość częstych nadwrażliwości i alergii występujących z jego powodu, zarówno u dzieci jak i u dorosłych.
Tymczasem gluten, to nic innego jak mieszanka białek roślinnych, tzw. gluteniny i gliadyny, które znajdują się w najpopularniejszych odmianach zbóż: owsie, pszenicy, jęczmieniu, życie, a także orkiszu.
Gluten nie posiada praktycznie żadnych wartości odżywczych, jednak odznacza się na tle innych białek niezwykłymi właściwościami fizykochemicznymi i mechanicznymi. Elastyczność, sprężystość, lepkość i plastyczność glutenu sprawiają, że jest niezwykle chętnie wykorzystywany w przemyśle piekarniczym. Co więcej, gluten potrafi przyswoić bardzo duże ilości wody, dzięki czemu mąką bogata w gluten pozwala uzyskać kleistą i ciągliwą masę. Na tym nie koniec wyjątkowych właściwości glutenu, w zadziwiający sposób utrzymuje dwutlenek węgla jaki powstaje w trakcie fermentacji drożdżowej, co powoduje, że ciasto po wypieczeniu jest znacznie dłużej świeże i przyjemne pulchne. Gluten ułatwia także wiązanie wody z tłuszczem, emulguje, stabilizuje, a także jest idealnym nośnikiem dla wszelkiego rodzaju aromatów i przypraw. Te wyjątkowe „magiczne” właściwości sprawiają, że wypieki wyglądają doskonale i dłużej zachowują swą świeżość.
Chociaż gluten to białko obecne w zbożach, można go spotkać także w produktach niemącznych. Jego właściwości doskonale sprawdzają się także przy produkcji: wędlin, paczkowanego mięsa mielonego, słodyczy (czekolada, lizaki, cukierki), przetworów rybnych, różnego rodzaju sosów, ketchupu, majonezu, lodów, a nawet niektórych przypraw czy napojów.
Gluten znajduje się więc w powszechnym użyciu i występuje nawet w produktach, których nikt nie podejrzewałby o zawartość takich składników pokarmowych. Standardowo nikomu to nie przeszkadza, jednak przygotowanie diety bezglutenowej może stać się prawdziwym wyzwaniem. Na szczęście na sklepowych półkach coraz więcej jest produktów dla bezglutenowców.

Zapraszamy do współpracy!

Biuro
ul. Żniwna 3, 45-763 Opole Tel: 789 457 741
© Copyright Bez glutenu 2020