Celiakia

Dietozależny charakter celiakii

Dietozależny charakter celiakii

To w jakim stanie będzie chory cierpiący na celiakię, zależy wyłącznie od diety.

Celiakia to choroba autoimmunologiczna. Organizm chorego nie reaguje prawidłowo na gluten. Jego spożycie powoduje niszczenie ścianek jelita cienkiego, co doprowadza do upośledzenia procesu wchłaniania się pokarmu i składników odżywczych, a w konsekwencji do rozwoju niebezpiecznych chorób.

Na celiakie nie ma leku, dlatego osoba chora przez całe życie musi prowadzić odpowiednią dietę, a więc spożywać produkty, które nie zawierają szkodliwego glutenu. Wiąże się to z rezygnacją ze wszystkich produktów na bazie mąki pszennej, jęczmiennej, żytniej jak również eliminacją niektórych produktów gotowych, z dodatkiem glutenu.

Co jeść?

Nie oznacza to jednak, ze dieta osoby chorej ma być przez całe życie uboga i nudna. Nawet bez użycia pewnych składników, można upiec ciasto. Mąkę świetnie zastępują zmielone orzechy, czy mąka kukurydziana, pod warunkiem, że nie posiada śladowych ilości glutenu. Ulubione, gotowe produkty można wykonać samemu w domu. Przykładowo, zagęszczany mączką i słodzony słodem jęczmiennym owocowy jogurt, można zastąpić świeżymi owocami i naturalnym, niezagęszczanym jogurtem. Nie trzeba mocno kombinować, wystarczy trochę chęci żeby dieta była równie urozmaicona i smaczna jak u tych osób, które gluten swobodnie spożywać mogą.

Aleksandra Wiktor