Czy gluten sprzyja otyłości?

Stale wzrastający odsetek osób otyłych sprawia, iż naukowcy nieustannie poszukują czynników przyczyniających się do magazynowania tkanki tłuszczowej. Pod lupę brane są nawet produkty do tej pory uznawane jako nieszkodliwe.

Otyłość brzuszna a pszenica

Spożywanie tego zboża powoduje nasilenie procesów fermentacyjnych w jelitach. Przyczynia się to do tworzenia tzw. „pszenicznego brzucha”, znacznych wzdęć oraz uczucia opuchnięcia. Ma również wpływ na osłabienie metabolizmu.  Spory, nabrzmiały brzuch  naraża nas na ryzyko otyłości  trzewnej, która prowadzi do wielu chorób takich jak cukrzyca, miażdżyca, choroby serca a w skrajnych przypadkach jest bezpośrednim czynnikiem zagrażającym życiu.

Czynniki sprzyjające otyłości

Na otyłość wpływ ma nie tylko dieta, ale również nieodpowiedni styl życia, brak aktywności fizycznej, stres, używki oraz czynniki hormonalne i genetyczne. Nie należy jednak pozostawać obojętnym wobec najnowszych odkryć lekarskich i spróbować zmodyfikować nieco swoją dietę, aczkolwiek w środowisku medycznym opinia dotycząca braku całkowitego usuwania z diety tego białka wciąż przeważa. Całkowite wykreślenie z codziennej diety składników pokarmowych zawierających gluten prowadzić może do licznych niedoborów substancji odżywczych  oraz witamin z grupy B.

Eliminacja glutenu

Jeśli zdecydujemy się na eliminację glutenu z naszej diety powinniśmy zasięgnąć rady specjalisty, który oceni czy taka zmiana nie pogorszy naszego stanu zdrowia. Jeśli chcemy zrzucić zbędne kilogramy powinniśmy przyjrzeć się innym czynnikom mogącym mieć wpływ na niezadowalający kształt naszej sylwetki oraz przede wszystkim zacząć uprawiać sport. Należy również pożegnać się z nadmiernym spożywaniem słodyczy, słonych przekąsek, słodzonych napojów i cukrów. Zmiana stylu życia oraz regularne, zdrowe posiłki z pewności przyczynią się do poprawy naszego wyglądu.

Zapraszamy do współpracy!

Biuro
ul. Żniwna 3, 45-763 Opole Tel: 789 457 741
© Copyright Bez glutenu 2020