Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa?

Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa

Dieta bezglutenowa w ostatnich latach stała się szalenie modna. To zasługa celebrytek, które przeszły na nią i publicznie opowiadały o korzyściach płynących ze zmiany nawyków żywieniowych. Teraz nie wypada upiec zwykłego tortu na urodziny dziecka, nawet jeśli jest ono zdrowe. Należy przygotować tort bezglutenowy i pochwalić się tym znajomym. Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa?

Dieta bezglutenowa jest tylko dla tych, którym gluten szkodzi

Dieta bezglutenowa jest wskazana tylko dla wąskiej grupy osób. Powinny na nią przejść osoby borykające się z celiakią lub alergią na gluten. Jeśli to białko, które występuje m.in. w pszenicy, jęczmienie i życie, nie powoduje u nas żadnych chorób udokumentowanych przez lekarza, nie powinniśmy eliminować go ze swojej diety. Wiele osób rezygnuje z glutenu, ponieważ ulega fałszywemu przekonaniu wykreowanemu przez media, że każda dolegliwość skórna, a nawet nawracająca migrena na pewno mają związek z tym białkiem. W związku z tym, że chcemy poprawić swoje samopoczucie, eliminujemy gluten, a później rozpoczynają się schody.

Produkty zawierające gluten

Owszem, gluten nie występuje we wszystkich zbożach i artykułach spożywczych. Można go jednak znaleźć w wielu produktach, w tym takich, których byśmy o to nie podejrzewali. Sosy do sałatek często zawierają dodatek mąki pszennej. Tę dodaje się też jako wypełnienie niektórych sosów pieczeniowych.

Dania bezglutenowe – nie taka prosta sprawa

Gdy eliminujemy ze swojej diety gluten, bardzo często wydaje się nam, że bez trudu go zastąpimy czymś innym. W końcu blogerki chwalą się ciastami z mąki kukurydzianej, ryżowej, sojowej etc. Niestety, nie jest to takie proste, jak wydaje się na pierwszy rzut oka. Gluten pełni podczas pieczenia rolę teksturyzującą. Mąka kukurydziana czy ryżowa nie zachowuje się tak samo podczas wyrabiania ciasta. W rezultacie ciasto lub chleb często okazuje się zakalcem.

Produkty bezglutenowe są drogie

Ponadto pamiętajmy o tym, że producenci żywności zauważyli, że panuje moda na dietę bezglutenową. W związku z tym zaczęli wypuszczać kolejne partie swoich wyrobów w wyższej cenie. Skoro na dietę bezglutenową decyduje się coraz więcej osób, to można na tym zarobić. Z czasem możesz stwierdzić, że kupowanie mąki z ciecierzycy i innych produktów ze znakiem przekreślonego kłosa kosztuje cię zbyt dużo.

Niedobór składników odżywczych przy diecie bezglutenowej

Jakby tego było mało, nasz optymizm związany z samodzielnym wypiekaniem chleba, bardzo często weryfikuje samo życie. Dieta bezglutenowa sprawdza się przez pierwszy tydzień, gdy mamy zapał do gotowania. Później zaczyna on spadać, podobnie jak ma to miejsce przy postanowieniach noworocznych, i albo nie mamy co zjeść, albo kupujemy gotowy chleb za 15 zł lub decydujemy się na gotowe produkty garmażeryjne bez glutenu, które wbrew pozorom nie są tak zdrowe, na jakie wyglądają. Bardzo często produkuje się je na bazie warzyw, oleju oraz różnego rodzaju wzmacniaczy smaku. Ponadto produkty pełnoziarniste takie jak makaron z mąki pszennej dostarczają naszemu organizmowi witamin z grupy B, których na próżno szukać w innych produktach spożywczych. W rezultacie dieta bezglutenowa może prowadzić do niedoborów substancji odżywczych. O ile w przypadku osób z celiakią lub alergią na gluten zazwyczaj monitoruje się stan zdrowia pacjentów, przepisuje stosowne suplementy diety etc., o tyle u osób, które same u siebie zdiagnozowały celiakię nikt nie sprawdza, czy nie cierpią one na awitaminozę.

Dieta bezglutenowa u zdrowych osób grozi powstaniem oporności na gluten

Z czasem, gdy zobaczymy wady diety bezglutenowej, możemy chcieć powrócić do dawnych nawyków żywieniowych. Niestety, wprowadzając do menu produkty bogate w gluten, gdy przez kilka miesięcy ich nie spożywaliśmy, ryzykujemy, że to białko rzeczywiście zostanie odrzucone przez nasz organizm. Dlatego zawsze przed odrzuceniem jakiegoś składnika z diety, upewnij się, że rzeczywiście ci szkodzi.

Zapraszamy do współpracy!

Biuro
ul. Żniwna 3, 45-763 Opole Tel: 789 457 741
© Copyright Bez glutenu 2020