Celiakia u dzieci

Celiakia jest chorobą immunologiczną, która polega na nietolerancji glutenu. Może powodować upośledzenie wchłaniania substancji odżywczych i minerałów przez jelito cienkie. Ma podłoże genetyczne – im wcześniej zostanie więc zdiagnozowana, tym lepiej dla pacjenta. W przypadku niemowląt pierwsze oznaki problemów z tolerancją glutenu można zauważyć około 4 – 6 tygodni od wprowadzenia do jadłospisu dziecka produktów zawierających to białko (mącznych, z żyta, pszenicy, jęczmienia, z dodatkiem słodu jęczmiennego…)Do objawów zaliczyć można: zahamowanie wzrostu wagi dziecka, przewlekłe biegunki, zmienne nastroje, kolki, bóle brzucha, częste infekcje, wodnisty katar.Jeżeli chodzi o starsze dzieci – objawy te często nie są jednoznaczne (i dlatego celiakia bywa diagnozowana zbyt późno). Dzieci, u których diagnoza nie zostanie postawiona odpowiednio wcześnie mogą być mniej rozwinięte fizycznie (chudsze i niższe), cierpieć na brak apetytu, dolegliwości żołądkowe. Do tego dochodzą problemy z uzębieniem (próchnica, ubytki szkliwa). Celiakię sygnalizują również wahania nastrojów dziecka, nadpobudliwość, zaburzenia neurologiczne, trudności w nauce. Jeśli rozpoznanie celiakii nastąpi zbyt późno – konieczne jest poddanie dziecka kuracji sterydowej. Przede wszystkim – konieczna jest jednak każdorazowo konsultacja z lekarzem pediatrą oraz ustalenie jadłospisu. Dieta bezglutenowa musi być niestety utrzymywana przez całe życie, bowiem nawet niewielkie ilości glutenu w pożywieniu mogą powodować nawroty choroby. Na szczęście – obecnie można znaleźć nie tylko bogatą ofertę żywności bezglutenowej dla dorosłych, ale także szeroki wybór produktów dla dzieci. Koncerny wychodzą naprzeciw potrzebom małych konsumentów. Ponad to – warto pamiętać, iż w większości gluten zawierają produkty tuczące (słodycze, ciastka, wafle), wysoko przetworzone. Zamiast tego – nawet dziecku bez alergii pokarmowej lepiej podawać owoce – bezpieczne również w diecie bezglutenowej.

© Copyright Bez glutenu 2021