Celiakia profilaktyka

Paz Arando z Unsplash
Paz Arando z Unsplash

W przypadku choroby wrodzonej, jaką jest celiakia, bardzo ważne jest zachowanie profilaktyki, która ma za zadanie poprawę stanu organizmu chorego. Zalecenia w przypadku celiakii sprowadzają się w zasadzie do jednego terminu – dieta bez glutenu. Profilaktyka celiakii będzie zupełnie eliminowała gluten z posiłków.

Rezygnacja z glutenu

Następuje wtedy regeneracja kosmków jelitowych i poprawa stanu zdrowia. Aby uniknąć spożywania glutenu, musimy wiedzieć, które pokarmy go zawierają. Najwięcej glutenu mają zboża – niestety, są one niezmiernie powszechne na półkach sklepowych. Oczywiste jest to, że zamiast zwykłych bułek pszennych, należy kupować pieczywo bezglutenowe, w sklepach ze zdrową żywnością. Profilaktyka celiakii to także uważne czytanie etykiet produktów żywnościowych – nawet jeśli na pierwszy rzut oka, nie mają nic wspólnego z pszenicą. Dużo glutenu zawierają na przykład wędliny – z tego powodu lepiej kupować mięso dobrej jakości i samodzielnie przygotowywać je w domu – dzięki czemu mamy pewność, że nie będzie zawierało glutenu.

*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: