Celiakia

Celiakia profilaktyka

W przypadku choroby wrodzonej, jaką jest celiakia, bardzo ważne jest zachowanie profilaktyki, która ma za zadanie poprawę stanu organizmu chorego. Zalecenia w przypadku celiakii sprowadzają się w zasadzie do jednego terminu – dieta bez glutenu. Profilaktyka celiakii będzie zupełnie eliminowała gluten z posiłków.

Rezygnacja z glutenu.

Następuje wtedy regeneracja kosmków jelitowych i poprawa stanu zdrowia. Aby uniknąć spożywania glutenu, musimy wiedzieć, które pokarmy go zawierają. Najwięcej glutenu mają zboża – niestety, są one niezmiernie powszechne na półkach sklepowych. Oczywiste jest to, że zamiast zwykłych bułek pszennych, należy kupować pieczywo bezglutenowe, w sklepach ze zdrową żywnością. Profilaktyka celiakii to także uważne czytanie etykiet produktów żywnościowych – nawet jeśli na pierwszy rzut oka, nie mają nic wspólnego z pszenicą. Dużo glutenu zawierają na przykład wędliny – z tego powodu lepiej kupować mięso dobrej jakości i samodzielnie przygotowywać je w domu – dzięki czemu mamy pewność, że nie będzie zawierało glutenu.