Celiakia to nadwrażliwość na gluten – choroba często mylona z alergiami lub zaburzeniami układu pokarmowego. Trudno jednoznacznie wskazać przyczyny występowania nadwrażliwości na pokarmy zawierające gluten tym bardziej, że choroba może uaktywnić się w każdym wieku.
Lekarze podejrzewają genetyczne podłoże zaburzeń występujących w tym zakresie, jednak w dalszym ciągu brak jednoznacznej odpowiedzi, co wywołuje tak gwałtowne reakcje organizmu.
Wśród osób cierpiących na celiakię, najwięcej jest pacjentów u których w rodzinie pojawiały się już podobne przypadki, cierpią na reumatoidalne zapalenie stawów lub chorobę Hashimoto. Zdarza się również, że nietolerancja glutenu wywoływana jest przez nagłe osłabienie odporności organizmu, wywołane np. chorobą, przemęczeniem lub przebytą operacją.
Jeżeli choroba nie jest rozpoznana we wczesnych latach dzieciństwa i pojawia się już w dorosłym życiu, może być trudna w rozpoznaniu. Typowe objawy celiakii do złudzenia przypominają te, które towarzyszą zatruciu pokarmowemu lub przypisywane są zespołowi jelita drażliwego. Dolegliwości gastryczne, takie jak trudności z prawidłowym wypróżnianiem, biegunki, wzdęcia, czy chociażby ból brzucha, spowodowane są zaburzeniami trawienia i wchłaniania jelitowego wynikającego z nietolerancji glutenu obecnego w zbożach.
Zaburzenia w układzie pokarmowym wynikające z celiakii mogą prowadzić do znacznie poważniejszych schorzeń. Nieprawidłowe wchłanianie i trawienie składników pokarmowych trwające przez dłuższy okres czasu, często kończy się niedokrwistością z niedoboru żelaza, niedoborami białka, wtórną nietolerancją dwucukrów, niedoborem witamin i kwasu foliowego, a nawet nabytą alergią na pokarmy. Celiakia objaw się także typowo fizycznymi objawami, takimi jak skurcze, mrowienie kończyn, stany zapalne i bóle stawów, obrzęki, a nawet anemia.
Nadwrażliwości na gluten nie należy bagatelizować. W przypadku pojawienia się podejrzeń, że zaburzenia układu pokarmowego zostały wywołane na skutek spożycia glutenu, należy skontaktować się z lekarzem.