Atypowa celiakia

Atypowa celiakia

Choroba trzewna, charakteryzująca się nieprawidłową reakcją na gluten, ma różne postacie. Celiakia to choroba, która polega na niszczeniu kosmków jelita cienkiego w odpowiedzi na dostarczanie organizmowi szkodliwego dla chorych glutenu.

Jej objawy mogą być różne, jednak zazwyczaj są to dolegliwości układu pokarmowego – biegunka, wzdęcia, spadek masy ciała, wymioty.

Celiakia może mieć różne postacie, dlatego często bardzo ciężko o diagnozę. Wyróżnia się celiakię klasyczną, niemą, czyli prawie całkowicie bezobjawową, a nawet utajnioną, gdzie objawów klinicznych nie ma w ogóle. Często spotykana jest też celiakia atypowa, najczęściej u młodzieży oraz dorosłych, rzadziej dzieci.

Celiakia atypowa, jak się objawia?

Celiakia atypowa wyróżnia się tym, że występują tu co prawda objawy charakterystyczne dla celiakii, jednak w małym stopniu dotyczą one układu pokarmowego. Bardzo często jednak zaobserwować można osteoporozę, reumatoidalne zapalenie stawów, afty w jamie ustnej czy zatrzymanie miesiączkowania. Chorym towarzyszy również zmęczenie. U dzieci z kolei będzie to niski wzrost, niedokrwistość, zmiana usposobienia a nawet cukrzyca.

Aleksandra Wiktor

© Copyright Bez glutenu 2021