Czym różni się wegańskie białko od zwykłego?

Unsplash
Unsplash

Białko jest budulcem wszystkich narządów i mięśni w naszym organizmie. Odżywka białkowa jest niezbędna, by zapewnić mięśniom idealne warunki do wzrostu, dlatego tak chętnie jest stosowana przez osoby ćwiczące na siłowni. Oprócz tego np. białko czekoladowe wpływa również na regenerację organizmu. Ma również wiele innych zadań, dlatego sprawdza się idealnie nie tylko u osób zajmujących się kulturystyką.

Jakie białko wybrać?

Do wyboru mamy kilka rodzajów białek zwierzęcych i roślinnych. Najlepsza odżywka białkowa to taka, która jest idealnie dopasowana do potrzeb i celów osoby ćwiczącej. O ile wybór pomiędzy białkami zwierzęcymi a roślinnymi jest uwarunkowany alergiami czy dietą, to już wybór pomiędzy koncentratem białka serwatkowego, izolatem białka serwatkowego czy hydrolizatem białka serwatkowego powinien być uzależniony przede wszystkim od celów sylwetkowych. Izolat białka serwatkowego sprawdzi się idealnie w przypadku treningów nastawionych na zwiększenie objętości mięśni, hydrolizat białka serwatkowego w przypadku treningów nastawionych na utratę wagi, a micelarna kazeina w przypadku konieczności jak najdłuższego, stałego uwalniania aminokwasów do krwioobiegu lub w przypadku konieczności stosowania białka w zamian za posiłek.

Wegańskie białko – charakterystyka

Wegańskie białko to propozycja dla osób, które są na diecie wegańskiej, mają nietolerancje pokarmowe czy alergie. Ma podobne działanie jak białko zwierzęce, niestety jest nieco mniej skuteczne. Wykazują niską wartość biologiczną i niższą zawartością tłuszczu. Białko pochodzące z roślin jest świetnym dopełnieniem codziennej diety, jednak by stosować je w formie odżywki zastępującej białko zwierzęce, musi być to idealnie zbilansowany produkt.

Zwykłe białko – czym różni się od wegańskiego?

Wegańskie białko pochodzi od roślin. Jeśli nie ma wyboru i za jego stosowaniem przemawia dieta czy aspekty alergiczne, to sprawdzi się, jednak będzie trzeba nieco wzbogacić swoją dietę. Sam produkt na pierwszy rzut oka nie różni się niczym. Dostępne jest również wegańskie białko w proszku, podobnie jak produkty zwierzęce. Niestety białka roślinne w większości nie są pełnowartościowe (nie zawierają wszystkich 20 aminokwasów). Jedynym pełnowartościowym białkiem roślinnym jest to sojowe, jednak ma ono znacznie niższą wchłanialność niż białko zwierzęce.

Gdzie kupić wegańskie białko?

Wegańska odżywka białkowa to w dzisiejszych czasach standard w większości sklepów z odżywkami. Dostaniemy je zarówno w popularnych marketach, jak i w sklepach z odżywkami stacjonarnie czy internetowo na stronach sklepów, czy na portalach internetowych. Ze względu na trudność wyprodukowania wegańskich odżywek białkowych i konieczność ich idealnego zbilansowania należy liczyć się z wyższą ceną produktów wegańskich od standardowych odżywek białkowych pochodzenia zwierzęcego. Warto także korzystać z zaufanych stron, cieszących się dobrą opinią wśród klientów, aby mieć pewność, że wybieramy produkt najwyższej jakości.

*Treści zawarte na serwisie Bezglutenu.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Bezglutenu.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: