Uczulenie na gluten

Dieta bezglutenowa – produkty dozwolone i zabronione

Niestety alergia na gluten nie jest rodzajem uczulenia, które można wyleczyć farmakologicznie. W praktyce oznacza to, że osoby z alergią muszą do końca życia przestrzegać diety eliminacyjnej. Jadłospis uczulonego na gluten wbrew obiegowym opiniom nie wymaga jednak wielu poświęceń (choć z całą pewnością jego komponowaniu należy poświęcić trochę więcej uwagi). Dieta bezglutenowa polega przede wszystkim na wykluczeniu z codziennego menu produktów zbożowych, zawierających to białko (czyli żyta, pszenicy, owsa oraz jęczmienia).

 

Alternatywne jedzenie.

Można je zastąpić pieczywem oraz makaronami wytwarzanymi z takich składników jak kukurydza, gryka, proso czy ryż (także brązowy). Dużą popularnością cieszą się makarony azjatyckie – mające w składzie mąkę sojową, fasolę mung. Na rynku dostępne są również półprodukty – takie jak mąka bezglutenowa w wielu wariantach. Współcześnie nawet płatki śniadaniowe, dawniej znajdujące się na „indeksie” u osób uczulonych na gluten są dostępne w formie bezglutenowej. Można powiedzieć, że rynek wychodzi naprzeciw potrzebom coraz większej (niestety) liczbie osób. Nie oznacza to jednak ,że można beztrosko kupować przetworzone produkty. Tutaj wskazana jest ostrożność. Zarówno gotowe sosy, dressingi, jak i kiełbasy, wędliny, konserwy czy pasztety – mogą zawierać gluten w różnorakiej postaci.

Produkty najmniej przetworzone.

Stąd – lepiej jest decydować się na żywność jak najmniej przetworzoną – świeży drób, ryby czy owoce morza. Jeśli chodzi o nabiał, czujność powinny wzbudzić żółte sery, jogurty owocowe czy napoje na bazie jogurtów. Zawsze dobrze jest przed zakupem dokładnie przestudiować etykietę. Ta sama zasada obowiązuje nas w dziale ze słodyczami, owocami suszonymi czy rozmaitymi półproduktami (jak budynie, kisiele). Całe szczęście warzywa oraz owoce można jeść bez obaw. A co z napojami? Wszelkie płyny (również wyskokowe) przygotowane na bazie zbóż są zakazane. Co nie oznacza, że również w tym segmencie nie można znaleźć zacnych zamienników. Współcześnie komponowanie diety bezglutenowej nie jest już tak problematyczne jak dawniej. Wymaga od nas jedynie nieco większej wyobraźni.